Компот з кабачків зі смаком ананаса на зиму: рецепт покроково

87

Вміст

  • 1 рекомендації по приготуванню
  • 2 вибір і підготовка кабачків
  • 3 як приготувати ананасовий компот з кабачків на зиму
    • 3.1 компот з кабачків з ананасовим соком
    • 3.2 з апельсином
    • 3.3 з лимоном
    • 3.4 з аличею
    • 3.5 з соком зуко
    • 3.6 з яблуками
    • 3.7 з лимонною кислотою
    • 3.8 без стерилізації
  • 4 з чим подавати компот з кабачків
  • 5 де і як зберігати
  • 6 висновок

У кабачків досить широкий спектр застосування в кулінарії. Їх гасять, запікають, смажать, роблять малосольними. Існує безліч варіантів переробки для консервації на ікру, в маринованому або солоному вигляді. Але можна, також зробити компот з кабачків на зиму як ананаси.

Рекомендації з приготування

Як і всі види консервації на зиму, кабачки заготовляють в попередньо оброблені скляні банки. Їх стерилізують будь-яким звичним способом. Каструлю з водою ставлять на плиту зверху друшляк, на нього шийкою вниз ємності. На паровій бані банки стоять до повного їх висихання. Можна продезінфікувати в духовці при +120 0 15 хв. , для цих цілей підійде і мікрохвильовка.

Перед термічною обробкою банки миють засобом для посуду. Внутрішню частину чистять харчовою содою, залишки змивають кілька разів гарячою водою. Дезінфекції також підлягають бляшані кришки, їх кип’ятять 5 хвилин у воді.

Якщо в рецепті передбачена стерилізація вже заповнених компотом банок, беруть широку ємність, щоб вони не стикалася. Дно обов’язково закривають тканиною. Спочатку ставлять заготовку, а потім доливають гарячу воду (по плечики).

Вибір і підготовка кабачків

Для компоту підійдуть стиглі і молоді овочі, перестиглі краще не використовувати у них жорстка структура. Переробляють на зиму тільки свіжу сировину без ознак гнилі і цвілі. Якщо на шкірці будуть подряпини або невеликі темні плями – це не страшно, в компот використовують овочі без верхнього шару.

Як підготувати кабачки:

  • миють теплою водою, витирають поверхню чистою серветкою.
  • знімають тонким шаром шкірку, можна використовувати пристосування для чищення картоплі.
  • надають форму ананаса. Для цього кабачок ріжуть кільцями, серцевину видавлюють невеликий чаркою або жерстяної пробкою від пляшки (в залежності від розміру).
  • якщо овоч великий і повністю стиглий, гурток ділять навпіл і ножем акуратно вирізують насіння, вийде часточка в формі півмісяця.
  • у деяких рецептах надають нарізці форму кубиків.

Важливо! під час обробки прибирають з внутрішньої частини кабачка все м’які волокна. Якщо він молодий, досить позбутися тільки від насіння.

Десерт заготовляють в скляних банках об’ємом 1-3 л, їх готують і закочують, як і будь-яку консервацію на зиму. Роблять з додаванням ананаса, апельсина, лимона. З’єднують кабачок з аличею, яблуками, соком зуко. Є рецепти на зиму зі стерилізацією і попереднім затокою окропу.

Сироп виходить концентрованим, його перед подачею розводять кип’яченою водою.

Зменшувати кількість цукру, передбаченого рецептом, не рекомендовано. Шматочки кабачка вийдуть несолодкими. А збільшити вміст цукру за бажанням можна.

Компот з кабачків з ананасовим соком

Інгредієнти:

  • кабачки-700 г;
  • сік ананаса – 1 л;
  • вода – 200 мл;
  • цукор – 150 г;
  • лимонна кислота – ½ ч. Л.

Рецепт компоту на зиму з соком ананаса з кабачків:

  1. овоч ріжуть кружечками.
  2. вирізують серцевину, щоб вийшло кільце.
  3. заповнюють заготівлею скляну банку, заливають окропом і прикривають кришкою, залишають на 10-15 хв., щоб шматки прогрілися.
  4. у каструлю виливають сік ананаса, воду, додають цукор, розмішують.
  5. ставлять на плиту, кип’ятять 1 хв., вводять лимонну кислоту і прибирають вогонь.
  6. зливають воду, заповнюють сиропом з соком ананаса.

Після закачування кришками, заготовку на зиму утеплюють і залишають поступово остигати на добу.

Увага! після переробки залишиться серцевина овоча, її можна використовувати відразу, наприклад, для приготування рагу або заморозити на зиму.

Кабачки по смаку не відрізняються від консервованого ананаса

З апельсином

Компоненти на трилітрову банку:

  • цукор – 0,5 кг;
  • лимонна кислота – 1 ч. Л.;
  • апельсин – ½ шт;
  • кабачок – 1 невеликий;
  • вода – 2,5 л.

Приготування десерту на зиму зі смаком ананаса:

  1. кабачок формують кільцями, прибирають серцевину і нарізати квадратами по 2-2,5 см.
  2. апельсин разом зі шкіркою ділять на невеликі частини.
  3. у каструлю вливають воду, додають лимонну кислоту і цукор, відправляють заготовку і бланшують 2 хв.

Нарізку дістають, кладуть в банку і заливають киплячим сиропом, закочують.

Компот після настоювання стає світло-коричневим, кубики овоча за смаком нагадують ананас

З лимоном

Компоненти:

  • вода-0,5 л;
  • цукор – 1 кг;
  • кабачки – 1 кг;
  • лимон – 1 шт. (великий).

Як приготувати компот на зиму зі смаком ананаса:

  1. воду з’єднують з цукром і варять до розчинення останнього.
  2. овочі формують кубиками і відправляють їх в киплячий сироп, варять на повільному вогні 45 хв.
  3. лимон натирають на тертці, прибирають білі волокна і кісточки.
  4. за 5 хв.до завершення процесу кип’ятіння нарізки вводять цитрус.

Розкладають в банки і герметизують.

Лимон в рецепті на зиму виступає в якості консерванту і надає смаку компоту приємний цитрусовий аромат

З аличею

Компоненти на банку (3 л):

  • алича-1/3 частина ємності;
  • кабачок-6 оброблених від серцевини кілець;
  • цукор-300 г;

Приготування компоту на зиму:

  1. аличу перебирають, видаляють погані екземпляри. Фрукти миють і просушують на плоскій поверхні тонким шаром.
  2. кабачок нарізають кільцями шириною 1-1,5 см, прибирають по центру насіння.
  3. ємність заповнюють аличею, додають кільця кабачка і цукор.
  4. заповнюють банки киплячою водою. Стерилізують 15 хв. І закочують.

Після герметизації перевертають компот на кришки і утеплюють

Сироп виходить прозорим, алича забирає більшу частину цукру, тому компот відразу готовий до вживання (без додавання води). Частини кабачка по виду і смаку схожі на ананас.

З соком зуко

Компоненти:

  • концентрований сухий сік zuko «ананас» – 2 пакети;
  • кабачок-2 шт.;
  • цукор-200 г;
  • оцет-1 ч. Л.

Кількість кабачків може відрізнятися від запропонованого рецептом, все залежить від розміру овочів. За технологією необхідно заповнити трилітрову банку нарізкою до плічок.

Приготування компоту на зиму:

  1. овочі нарізають дрібними кубиками по 1 см, заповнюють ємність для консервації.
  2. заливають до верху холодною водою з крана. Вводять оцет і, не накриваючи, залишають на добу. За цей час кабачки втратять свій індивідуальний запах.
  3. рідину зливають, промивають нарізку кілька разів під проточною водою. Відправляють в варильну ємність.
  4. додають зуко і цукор, перемішують. Залишають до появи на дні соку.
  5. ставлять на повільний вогонь, постійно перемішують, варять після закипання 5 хв.

Розкладають в невеликі банки, герметично закривають.

Після дегустації не виникне сумніву, що це справжні ананаси

З яблуками

Рецепт на 3 л компоту:

  • яблука-8 шт.;
  • кабачок – 1 шт.;
  • цукор – 250-300 г.

Послідовність заготовки на зиму:

  1. очищають яблука від серцевини і насіння. Ріжуть на часточки. Дрібні використовують цілими.
  2. овочі нарізають кубиками або кільцями.
  3. все кладуть в банку і заповнюють її окропом, прикривають і настоюють 15-20 хв.
  4. потім рідину зливають в каструлю. Додають цукор, кип’ятять до розчинення кристалів.
  5. сиропом заправляють заготовку і герметизують.

Утеплюють на добу.

Колір компоту залежить від сорту яблук

Овочі зовні нагадують ананас, але в смаку буде присутній аромат фруктів.

З лимонною кислотою

Якщо переробляти кабачки на зиму тільки з цукром, вони довго стояти не будуть. Самі по собі овочі прісні, щоб отримати компот максимально наближений до смаку ананаса, необхідна кислота.

Компоненти:

  • кабачок-2 шт.;
  • цукор-300-350 г;
  • лимонна кислота — не менше ½ ч. Л. (коригують за смаком);
  • імбир — 10 г.

Як приготувати компот на зиму зі смакомАнанаса:

  1. кабачок формують будь-яким способом: кільцями або квадратами.
  2. заповнюють трилітрову банку, кладуть імбир і заливають окропом.
  3. коли шматочки прогріються, рідину зливають в варильну ємність, додають цукор і кип’ятять до його розчинення.

Можна сироп повернути назад до нарізки або розкласти кабачки в невеликі ємності і залити. Банки закочують і утеплюють.

Присутність в компоті імбиру додасть шматочках пікантну терпкість властиву ананасу

Без стерилізації

Компоненти на літрову банку:

  • лимон — 20 г;
  • кабачок – 1 невеликий;
  • цукор – 100 г;
  • вода – 1 л;
  • гвоздика – 2 шт.побажанню.

Як зробити компот на зиму зі смаком ананаса:

  1. з овоча прибирають насіння і нарізають на вузькі (1-1,5 см) смужки, потім шаткують кубиками.
  2. у каструлю виливають воду, відправляють частини кабачка. Варять 15 хв.
  3. додають цукор і лимон, кип’ятять ще 15 хв.
  4. в процесі термічної обробки овочі стануть прозорими. На останньому етапі кладуть гвоздику і прибирають вогонь.

Заготівлю викладають в банку, заливають сиропом і герметично закривають. Утеплюють до повного охолодження.

Цитрус можна замінити лимонною кислотою або натерти цедру на тертці

З чим подавати компот з кабачків

Заготовку на зиму можна використовувати як самостійну страву. Його подають до здобної випічки, кондитерських виробів. Шматочки з соком ананаса можна додавати в будь-який салат, в який входить екзотичний фрукт. Компот з кубиками льоду добре втамовує спрагу в літню пору. Можна використовувати сироп для просочення коржів торта або додавати в коктейлі.

Де і як зберігати

Готову заготовку на зиму опускають в підвал, зберігають при низькій вологості і температурі не вище +60 c. Можна поставити банки в неопалюване комірне приміщення або на закриту лоджію з умовою, що там не буває мінусової температури і компот захищений від світла. Харчову цінність продукт збережуть 2-3 роки.

Висновок

Компот з кабачків на зиму як ананаси за смаком і зовнішнім виглядом не поступається оригінальному продукту. Овочам надають таку ж форму, структура м’якоті у них схожа. Якщо в рецепт доданий концентрат zuko або натуральний ананасовий сік, за смаком практично неможливо визначити, що це компот з кабачків.