Як вибрати кавоварку

6-9-2021

Якщо ви звикли починати день з чашки ароматної кави, то напевно знаєте, що правильне приготування цього напою вручну займає багато часу. 

Кавоварки і кавомашини допоможуть насолодитися смачною кавою з мінімальними витратами ваших сил і часу. Ці прилади істотно спрощують процес приготування справжньої кави. До того ж, з їх допомогою можна приготувати такі різновиди кави, які не можна отримати вручну, наприклад, еспресо, капучіно або латте. А кавомашини і зовсім роблять напій автоматично, вам потрібно лише натиснути кілька кнопок для вибору програми приготування. Обрати кавоварку Ви зможете за посиланням кавоварки.

На ринку кавоварок прекрасно зарекомендували себе італійські виробники (saeco, smeg і delonghi), що випускають надійну продукцію. Їх моделі функціональні, мають стильний дизайн, максимально зручні в управлінні і використанні. Німецька фірма bosch традиційно відрізняється високою якістю збірки будь-якої техніки, в тому числі кавоварок або кавоварок.

При виборі кавомашини або кавоварки в першу чергу потрібно враховувати кращий для вас спосіб приготування, а також обсяг порції і тип кави.

1 крапельна кавоварка-максимально простий і зручний прилад для приготування кави в домашніх умовах. Спосіб приготування за допомогою крапельної кавоварки ще називають фільтраційним: вода, нагріта приблизно до 90 градусів, проходить під власною вагою через фільтр з меленою кавою, після чого стікає в резервуар для готового напою. Більшість моделей оснащено функцією автоматичного підігріву цього резервуара, а значить готова кава ще довгий час буде залишатися гарячою.

Крапельні кавоварки дозволяють готувати каву тільки одного виду, міцність напою регулюється об’ємом води і кількістю кави в фільтрі. Залежно від моделі розмір резервуара варіюється від 2 чашок до 15, тому вибирати обсяг потрібно виходячи з потреб.

Протикрапельна система в кавоварці захистить від витікання готової кави, якщо резервуар буде знятий. Це дуже зручно: можна налити собі одну чашку кави, коли весь обсяг ще не готовий.

Кавоварка еспресо (ріжкова кавоварка) дозволяє швидко і якісно приготувати різні види кави.Принцип роботи ріжкової кавоварки: вода під тиском пари проходить через ріжок (елемент кавоварки-еспресо, в який насипається мелену каву), після чого напій подається в чашку. Тому основним параметром таких кавоварок є «тиск помпи». Чим вище тиск пари, тим швидше буде приготовлена порція напою, і тим смачніше вийде кава. Наприклад, моделі з тиском до 5 бар готують одну чашку еспресо близько 2 хвилин, а при тиску в 15 бар — не більше 30 секунд. Як матеріал ріжка кавоварок еспресо може використовуватися пластик або метал.

Металевий ріжок вважається більш міцним і довговічним, він краще прогрівається, завдяки чому виходить напій з більш насиченим смаком.

Капсульна кавоварка використовує для приготування напою кавові капсули. До переваг капсульних кавоварок відноситься зручна і швидка система приготування (чашка кави готується всього за 30-60 секунд), простота обслуговування і управління, а також різноманітність готових смаків кави. Капсульні кавоварки відрізняються високою якістю смаку одержуваного напою і невисокою ціною.

Але слід сказати, що витратні матеріали (капсули) для цих машин коштують досить дорого, і капсульну кавоварку раціонально буде придбати, якщо ви п’єте каву не дуже часто — всього пару раз в тиждень.

Механічна гейзерна кавоварка являє собою потрійний посудину: нижній відсік для води, верхній для готової кави, а між ними — прошарок кави середнього або грубого помелу в окремому кошику з фільтром.Електричні гейзерні кавоварки обладнані вбудованою системою нагріву. Гейзерні кавоварки вигідно відрізняються простотою приготування кави і невисокою вартістю, до того ж вони дозволяють економити на електриці, так як кава вариться на звичайній плиті. Корпус найчастіше зроблений з міцного алюмінію, тому використовувати кавоварку можна на всіх типах плит. Принцип роботи нагадує б’є гейзер: нагріта вода під тиском пари піднімається вгору, проходить через шар меленої кави і надходить у верхню колбу, де і збирається приготований ароматний напій.

При виборі такої кавоварки важливо визначитися з кількістю порцій напою, так як конструкція приладу дозволяє готувати каву, тільки якщо завантаження повне. Обсяг кавоварки може бути як невеликим, розрахованим на 1-2 порції, так і більш містким — в розрахунку на велику сім’ю (6 і більше порцій).

Кавоварка відрізняється від кавоварки повністю автоматизованою системою приготування кави. Вона обладнана вбудованою кавомолкою і має широкий набір програмних налаштувань.Більшість сучасних кавоварок дозволяє вибирати не тільки ступінь помелу кави, але і температуру, обсяг напою в чашці, а також його міцність. Купуючи кавоварку, важливо враховувати обсяг резервуара для води. Цей параметр залежить від того, наскільки часто ви і члени вашої сім’я п’єте каву і в яких обсягах.

Якщо ви п’єте еспресо не більше одного-двох разів на день, досить буде обмежитися невеликою моделлю з резервуаром води до 1 літра. Якщо ж ви купуєте кавоварку для офісу, то обсяг повинен бути рівний приблизно 15-25 чашкам.

Потужність кавоварки

Від потужності приладу безпосередньо залежить час приготування і міцність напою. Особливо важливо це значення для крапельних кавоварок. У досить потужних моделях кава готується за меншу кількість часу, але напій виходить не досить міцним. Менш потужні кавоварки забезпечують більш тривале насичення рідини ароматичними речовинами з меленої кави і дозволяють отримати більш насичений смак.

Оптимальними по співвідношенню параметрів «фортеця» — «швидкість приготування» є моделі з потужністю 1000-1200 вт. У кавоварках для приготування кави під високим тиском потрібно дещо більша потужність, і середні значення тут — 1300-1600 вт. При такому рівні споживаної потужності приготування чашки еспресо займе не більше 30 секунд.

Типи нагрівачів кавоварок

У конструкції кавоварок і ріжкових кавоварок в якості нагрівальної системи можуть виступати бойлер або термоблок.

Бойлер-найпоширеніший тип нагрівача сучасних кавоварок і кавоварок, в якому вся вода в резервуарі гріється одночасно. Такий тип нагрівача буде оптимальним, якщо ви зазвичай готуєте відразу кілька порцій кави.

Термоблок являє собою спіралевидну трубку, через яку проходять невеликі порції води (приблизно по 10-20 мл), нагріваючись до потрібної температури. Нагрівання таким чином відбувається значно швидше, а значить і ви швидко отримаєте готовий напій.

Види кави для кавоварки

Мелений. Основною перевагою цього типу кави є його доступність-мелену каву легко знайти на полицях будь-якого магазину.Для кожного типу кавоварки рекомендується брати каву відповідного помелу, наприклад, середній помел необхідно використовувати в крапельної і ріжкової кавоварках, а для гейзерної кавоварки підходить кава більшого помелу: якщо частинки будуть дуже дрібними, вони швидко заб’ють фільтр.

В зернах. Цінителі справжньої кави радять для приготування еспресо використовувати виключно мелену каву. Всі кавомашини надають таку можливість — вони обладнані кавомолкою, яка для кожної порції напою за лічені секунди перемелює потрібну кількість зерен.

В чалдах. Чалда-спресована в компактну таблетку і упакована в фільтруючий папір порція меленої кави (близько 7-9 грам). Герметична упаковка дозволяє надовго зберегти смак і аромат свіжомеленої кави. Для приготування напою потрібно всього лише помістити таку таблетку в ріжок або відповідний відсік кавоварки і включити прилад — і ви отримаєте чашку еспресо вже через півхвилини. Треба відзначити, що при використанні кави в чалдах спрощується очищення кавоварки, так як у фільтрі не залишається кавового осаду. Ще один плюс використання чалд-завжди однакова якість напою, так як кількість кави в таблетці точно розраховане на 1 порцію.

В капсулах. Капсули-це спеціальні герметично упаковані дози меленої кави. Щоб отримати чашку ароматного капучино або еспресо з пінкою потрібно просто покласти в спеціальний відсік капсулу з відповідним смаком і включити прилад. При покупці капсул потрібно враховувати, що вони повинні відповідати системі кавоварки. Існує кілька різновидів капсульних систем, одна з найпоширеніших — неспрессо.

Додаткові можливості

Регулювання міцності напою дозволить при виборі кавоварки не враховувати такий параметр, як потужність. КавоваркаВитратити стільки часу на приготування, скільки знадобиться для отримання кави зазначеної фортеці. У кавомашинах зазвичай передбачено кілька рівнів регулювання міцності напою: від м’якого до дуже міцного.Регулювання порції води дає можливість самостійно встановлювати кількість готового напою в чашці.

Можливість приготування двох чашок одночасно-дуже зручна функція, якщо ви зазвичай готуєте каву для двох. Слід зазначити, що деякі сучасні кавомашини дозволяють одночасно готувати 2 чашки різних напоїв, скажімо, еспресо і капуч