Як правильно і скільки можна зберігати шипшина в домашніх умовах

1

Плоди шипшини надзвичайно корисні – це визнано не тільки народною, а й офіційною медициною. Однак вітаміни, макро — і мікроелементи губляться практично повністю, якщо зберігати шипшина неправильно або використовувати його після закінчення «терміну придатності». Є свої нюанси і в підготовці і відборі якісних плодів, їх теж потрібно врахувати.

Скільки зберігається шипшина

Термін зберігання свіжих плодів мінімальний – в холодильнику вони пролежать 4-7 днів. Потім він починає засихати або гнити. У морозильній камері цілісні, чищені або подрібнені до пюреобразного стану ягоди не втрачають корисних властивостей до 12 місяців, але краще вжити їх протягом півроку після заморозки.

Зберегти надовго плоди в свіжому вигляді не вийде, незалежно від створюваних для нього умов

Скільки зберігається сушений шипшина

Термообробка забезпечує сухому шипшині максимальний термін зберігання в оптимальних або близьких до цього умовах – до двох років. Однак під впливом світла і кисню вітамін с поступово руйнується, тому максимальну користь ягоди принесуть при вживанні протягом року після «закладки на зберігання».

У процесі сушіння ягоди не втрачають презентабельності зовнішнього вигляду

Які плоди підходять для зберігання

Для зберігання підійде тільки абсолютно зрілий, але не переспілий шипшина. Його потрібно збирати в серпні-жовтні, обов’язково до перших заморозків. У «кондиційних» екземплярів рівномірна помаранчева, коралова або яскраво-червоне забарвлення (в залежності від різновиду), вони зберігають достатню твердість і щільність, на шкірці при натисканні не залишається вм’ятин.

Стиглі ягоди набувають легкий кисло-солодкий аромат

Шипшина для зберігання обов’язково зрізають разом з чашолистками, щоб по максимуму зберегти корисні речовини. До заготівлі потрібно приступити протягом 3-4 днів.

Важливо! ягоди для тривалого зберігання обов’язково збирають в сухий, сонячний день. При підвищеній вологості повітря вміст вітамінів в плодах знижується, зростає ризик розвитку грибкових хвороб.

Щоб уникнути деформації зібрані ягоди складають в плоскі, широкі ємності

Шипшина, призначений для тривалого зберігання, обов’язково перебирають, ще до сушіння або заморозки позбавляючись від рослинного сміття і всіх зіпсованих ягід. Пройшли «відбракування» плоди промивають і повністю просушують.

Не варто залишати для тривалого зберігання «некондиційні» ягоди, користі здоров’ю вони точно не принесуть

Важливо! чи не підійде для тривалого зберігання шипшина, зібраний в містах, поруч з великими автомагістралями, промисловими підприємствами. Він не «вбирає» шкідливі речовини з повітря і грунту, але, тим не менш, вміст в таких плодах вітамінів, макро — і мікроелементів істотно нижче, ніж в «екологічно чистих».

Умови зберігання для сушеного і замороженого шипшини істотно відрізняються. Вкрай важливо сталість мікроклімату, різкі перепади температури і вологості негативно позначаються на користь плодів.

Як зберігати свіжий шипшина в домашніх умовах

До переробки урожай відправляють на зберігання в холодильник, розклавши в будь-які герметично закриваються ємності, в іншому випадку вони вберуть сторонні запахи від інших продуктів. Єдиний спосіб зберегти його свіжим надовго-заморозка. Щоб заощадити місце в морозильній камері, можна заздалегідь вичистити з плодів насіння і жорсткі «волоски», розрізавши їх надвоє, або взагалі пропустити залишилися «половинки» через м’ясорубку, подрібнити їх в блендері.

Цілі плоди шипшини займають набагато більше місця, ніж перетворені в» пюре «

Найкраще для тривалого зберігання підходять плоди, піддані» швидкої«,» шокової «або»супер » -заморожування. В цьому випадку час впливу низьких температур мінімально (близько п’яти хвилин), корисні речовини майже не руйнуються. У стандартному режимі воно збільшується до 2-3 годин.

Після заморозки урожай для тривалого зберігання розфасовують невеликими порціями по герметично закривається пластиковим контейнерам або щільним пакетам із застібками-«блискавками». Для гарантії запобігання вбирання сторонніх запахів можна додатково обернути їх фольгою або харчовою плівкою.

Для зберігання замороженого шипшини потрібна постійна температура в межах-18-24 °с

Важливо! вміст одного разу розмороженого пакета або контейнера необхідно використовувати, для подальшого зберігання він не підходить. Повторна заморозка знищує практично всі корисні речовини, не менше страждає текстура і смак.

Як зберігати сушений шипшина в домашніх умовах

Оптимальні умови для зберігання ягід шипшини не змінюються в залежності від методу його сушіння. Для цього можна використовувати духову шафу, електросушарку, мікрохвильову піч, аерогриль або просто залишити плоди на відкритому повітрі. Але необхідно врахувати: якщо на ягоди потрапляють прямі сонячні промені або при термообробці температура піднімається вище 60 °с, це сильно скорочує концентрацію вітаміну с.

Для тривалого зберігання урожай розфасовують в полотняні (з натуральних тканин), паперові або марлеві мішечки, невеликі картонні коробки або дерев’яні шухлядки, керамічні горщики. Також підійдуть ємності зі скла або пластику, але не герметичні. Щоб плоди могли «дихати», в кришці проробляють кілька отворів, або замінюють її складеної в 3-4 шари марлею, зафіксувавши гумкою або шнурком на шийці.

Полотняні мішечки поєднують повітропроникність з можливістю заощадити місце при зберіганні сушеної шипшини

Тару з сушеними плодами треба обов’язково прибрати в темне місце, захистивши від попадання прямих сонячних променів, згубних для вітаміну с. Також оптимальні умови зберігання включають низьку (близько 50%) вологість повітря, знижує ризик розвитку грибкових захворювань, хорошу вентиляцію і прохолоду (12-20 °с).

Категорично не підходять для зберігання шипшини повітронепроникні пластикові пакети

Для сушеного шипшини виключається «сусідство» з будь-якими спеціями, прянощами, травами, продуктами харчування, що мають виражений запах. Він швидко вбирає» сторонні » аромати, втрачаючи свій власний. Також небажані» компаньйони « – свіжі фрукти і овочі, що виділяють в процесі» дихання » водяні пари і тепло.

Важливо! не можна зберігати шипшина на зиму в підвалі або погребі. Поєднання низької температури з високою вологістю провокує його відволоження.

Користь здоров’ю принесуть і сушені, і заморожені плоди. У першому випадку зберігати сухий шипшина за часом можна довше, але зате в процесі термообробки втрачається приблизно 30-40% містяться в плодах вітамінів, макро — і мікроелементів. Після заморозки зберігається до 90% корисних речовин.

Відповідно, спосіб зберігання вибирають по можливості забезпечити ягодам оптимальні або близькі до цього умови. Найчастіше перевагу віддають сушці, адже обсяг морозильної камери обмежений. Знайти сухе, прохолодне, темне місце набагато простіше.

Для приготування настоянок, відварів, настоїв однаково придатні і заморожені, і сушені плоди

Висновок

Зберігати шипшина потрібно правильно, з дотриманням певних умов, грамотно відібравши і підготувавши плоди – тільки в цьому випадку їх корисні властивості не втрачаються. Потрібно врахувати, що їх «термін придатності» в будь – якому вигляді не нескінченний — вітаміни, макро-і мікроелементи поступово руйнуються під впливом світла і кисню.