Гібрид мандарина і грейпфрута називають танжело. На відміну від інших цитрусових, культура має високу морозостійкість. Плоди не поступаються за хімічним складом. Вони отримали застосування в косметології, кулінарії та медицині.
Зміст
Назва гібрида мандарина з грейпфрутом
Цитрусовий солодкий фрукт, отриманий в результаті схрещування одного з сортів мандарина – танжерина і грейпфрута, отримав назву танжело.
Історія появи і опис
Культура, отримана в результаті суміші мандарина і грейпфрута, що отримала назву танжело, вперше була отримана в 1897 р на плантаціях сільгоспдепартаменту сша. Фрукт, який виростили вчені херберт вебер і уолтор свінгл, вийшов несхожим на інших представників сімейства рутові.
Гібрид культивують в країнах з субтропічним кліматом
Увага! у дикій природі танжело не зустрічається.
Культуру вирощують на спеціальних плантаціях і в приватних садах штатів каліфорнія і флорида. Також рослина можна зустріти на території туреччини та ізраїлю.
Дерева гібрида на основі мандарина і грейпфрута більше схожі на апельсинові. У висоту досягають 7-8 м. Листя малахітово-зеленого кольору, овальної форми, на кінці загострені.
Вага залежить від сорту мандарина, з яким схрещували грейпфрут. В середньому це 110-120 г.величина фруктів коливається від апельсина середніх розмірів до грейпфрута. Плоди округлі, біля основи злегка витягнуті. М’якоть кисло-солодка, зустрічається двох відтінків-жовтого і оранжевого, кісточок небагато. Шкірка морквяно-апельсинового кольору, чиститься легко.
Основна відмінність гібрида мандарина і грейпфрута – висока морозостійкість культури. Рослина переносить холод гірше, ніж мандарин, але краще, ніж грейпфрут. При цьому дерева вимагають ретельного догляду, в іншому випадку, розраховувати на урожай не доведеться.
Хімічний склад і калорійність
Гібрид мандарина і грейпфрута можна віднести до дієтичних фруктів. У 100 г продукту міститься 36-40 ккал.
Макронутрієнти:
- білкові сполуки-0,6 г;
- тригліцериди-0,1 г;
- гідрати вуглецю — 7,8 г;
- вода – 85,9 г.
Крім корисних мікроелементів і вітамінів в хімічний склад танжело входять гідроксильні кислоти (лимонна) і жиророзчинні рослинні пігменти.
У хімічний склад шкірки гібрида входять ефірні масла. Біла плівка містить баластні і вторинні рослинні речовини.
Чим корисний гібрид мандарина і грейпфрута
Вживання гібрида мандарина і грейпфрута позитивно позначається на роботі багатьох органів і систем. Плоди забезпечують організм клітковиною, насиченими і ненасиченими жирами, які знижують рівень цукру в крові, нормалізують травлення, є профілактичними засобами для попередження розвитку інсульту, ожиріння і гіпертензії.
Користь гібрида мандарина і грейпфрута:
- вітамін а корисний для здоров’я органів зору, захищає від вікової сліпоти.
- група в благотворно впливає на нервову систему організму, не дозволяє розвинутися неврологічних порушень. Вітаміни необхідні для утворення і дозрівання еритроцитів. Беруть участь в синтезі днк.
- вітамін в12 позитивно позначається на роботі печінки, знижує рівень холестерину в крові.
- нікотинова кислота сприяє зміцненню капілярів і судин.
- при регулярному вживанні вітаміну с підвищується імунітет і можливість організму чинити опір різним вірусам і інфекціям. Плоди танжело мають властивості знижувати тиск, зменшують ризик розвитку гіпертонії.
- флавоноїди пригнічують ріст ракових клітин, позитивно впливають на серцево-судинну систему, попереджають розвиток хронічних захворювань судин і серця.
- калій покращує постачання мозку киснем, сприяє ясності розуму. Допомагає позбутися від шлаків.
Танжело має здатність підвищувати апетит, має жовчогінну і сечогінну дію
Важливо! гібрид мандарина і грейпфрута не варто вживати тим, у кого спостерігається алергія на цитрусові фрукти.
Людям, які хворіють на цукровий діабет, хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, плоди танжело протипоказані. Їх не рекомендується приймати при гастритах, супроводжуваних підвищеною кислотністю.
Правила вибору і зберігання
Як правильно вибрати фрукт:
- при покупці звертають увагу на шкірку плоду. Вона повинна бути без ознак гнилі, чорних або бурих плям на поверхні.
- свіжий продукт виділяє приємний аромат.
- якщо фрукт занадто легкий, це говорить про те, що м’якоть всередині почала всихати.
Зберігати танжело найкраще в холодильнику, на поличці для фруктів. Він залишається придатним до вживання протягом двох тижнів. Термін зберігання гібрида в кімнатних умовах не більше 2-3 днів. Нарізані часточками плоди рекомендують обернути харчовою плівкою, зберігати в холодильнику.
У гібрида досить товста шкірка, яка дозволяє транспортувати його на великі відстані
Застосування
З шкірки гібрида отримують ефірні масла, які широко застосовують в косметології. Його додають при виготовленні гелю для душу, мила, шампуню, скрабу.
У європейській та американській кухнях танжело також знайшов застосування. Його додають у фруктові та м’ясні салати, він відмінно поєднується з морепродуктами, використовують для приготування десертів – конфітюру, джему, варення. М’якоть плодів кладуть всередину кондитерських виробів для випічки.
У медицині фрукт рекомендують вживати для підвищення імунітету, при авітамінозі. Він має антиоксидантні властивості, допомагає виводити з організму солі і токсини.
Висновок
Гібрид мандарина і грейпфрута краще вживати в свіжому вигляді. Люди призвичаїлися використовувати фрукти для приготування варення, джемів і конфітюрів. Плоди рекомендовано вживати в їжу літнім людям і тим, хто веде сидячий спосіб життя.