Як називається суміш мандарина і грейпфрута

3

Гібрид мандарина і грейпфрута називають танжело. На відміну від інших цитрусових, культура має високу морозостійкість. Плоди не поступаються за хімічним складом. Вони отримали застосування в косметології, кулінарії та медицині.

Назва гібрида мандарина з грейпфрутом

Цитрусовий солодкий фрукт, отриманий в результаті схрещування одного з сортів мандарина – танжерина і грейпфрута, отримав назву танжело.

Історія появи і опис

Культура, отримана в результаті суміші мандарина і грейпфрута, що отримала назву танжело, вперше була отримана в 1897 р на плантаціях сільгоспдепартаменту сша. Фрукт, який виростили вчені херберт вебер і уолтор свінгл, вийшов несхожим на інших представників сімейства рутові.

Гібрид культивують в країнах з субтропічним кліматом

Увага! у дикій природі танжело не зустрічається.

Культуру вирощують на спеціальних плантаціях і в приватних садах штатів каліфорнія і флорида. Також рослина можна зустріти на території туреччини та ізраїлю.

Дерева гібрида на основі мандарина і грейпфрута більше схожі на апельсинові. У висоту досягають 7-8 м. Листя малахітово-зеленого кольору, овальної форми, на кінці загострені.

Вага залежить від сорту мандарина, з яким схрещували грейпфрут. В середньому це 110-120 г.величина фруктів коливається від апельсина середніх розмірів до грейпфрута. Плоди округлі, біля основи злегка витягнуті. М’якоть кисло-солодка, зустрічається двох відтінків-жовтого і оранжевого, кісточок небагато. Шкірка морквяно-апельсинового кольору, чиститься легко.

Основна відмінність гібрида мандарина і грейпфрута – висока морозостійкість культури. Рослина переносить холод гірше, ніж мандарин, але краще, ніж грейпфрут. При цьому дерева вимагають ретельного догляду, в іншому випадку, розраховувати на урожай не доведеться.

Хімічний склад і калорійність

Гібрид мандарина і грейпфрута можна віднести до дієтичних фруктів. У 100 г продукту міститься 36-40 ккал.

Макронутрієнти:

  • білкові сполуки-0,6 г;
  • тригліцериди-0,1 г;
  • гідрати вуглецю — 7,8 г;
  • вода – 85,9 г.

Крім корисних мікроелементів і вітамінів в хімічний склад танжело входять гідроксильні кислоти (лимонна) і жиророзчинні рослинні пігменти.

У хімічний склад шкірки гібрида входять ефірні масла. Біла плівка містить баластні і вторинні рослинні речовини.

Чим корисний гібрид мандарина і грейпфрута

Вживання гібрида мандарина і грейпфрута позитивно позначається на роботі багатьох органів і систем. Плоди забезпечують організм клітковиною, насиченими і ненасиченими жирами, які знижують рівень цукру в крові, нормалізують травлення, є профілактичними засобами для попередження розвитку інсульту, ожиріння і гіпертензії.

Користь гібрида мандарина і грейпфрута:

  1. вітамін а корисний для здоров’я органів зору, захищає від вікової сліпоти.
  2. група в благотворно впливає на нервову систему організму, не дозволяє розвинутися неврологічних порушень. Вітаміни необхідні для утворення і дозрівання еритроцитів. Беруть участь в синтезі днк.
  3. вітамін в12 позитивно позначається на роботі печінки, знижує рівень холестерину в крові.
  4. нікотинова кислота сприяє зміцненню капілярів і судин.
  5. при регулярному вживанні вітаміну с підвищується імунітет і можливість організму чинити опір різним вірусам і інфекціям. Плоди танжело мають властивості знижувати тиск, зменшують ризик розвитку гіпертонії.
  6. флавоноїди пригнічують ріст ракових клітин, позитивно впливають на серцево-судинну систему, попереджають розвиток хронічних захворювань судин і серця.
  7. калій покращує постачання мозку киснем, сприяє ясності розуму. Допомагає позбутися від шлаків.

Танжело має здатність підвищувати апетит, має жовчогінну і сечогінну дію

Важливо! гібрид мандарина і грейпфрута не варто вживати тим, у кого спостерігається алергія на цитрусові фрукти.

Людям, які хворіють на цукровий діабет, хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, плоди танжело протипоказані. Їх не рекомендується приймати при гастритах, супроводжуваних підвищеною кислотністю.

Правила вибору і зберігання

Як правильно вибрати фрукт:

  1. при покупці звертають увагу на шкірку плоду. Вона повинна бути без ознак гнилі, чорних або бурих плям на поверхні.
  2. свіжий продукт виділяє приємний аромат.
  3. якщо фрукт занадто легкий, це говорить про те, що м’якоть всередині почала всихати.

Зберігати танжело найкраще в холодильнику, на поличці для фруктів. Він залишається придатним до вживання протягом двох тижнів. Термін зберігання гібрида в кімнатних умовах не більше 2-3 днів. Нарізані часточками плоди рекомендують обернути харчовою плівкою, зберігати в холодильнику.

У гібрида досить товста шкірка, яка дозволяє транспортувати його на великі відстані

Застосування

З шкірки гібрида отримують ефірні масла, які широко застосовують в косметології. Його додають при виготовленні гелю для душу, мила, шампуню, скрабу.

У європейській та американській кухнях танжело також знайшов застосування. Його додають у фруктові та м’ясні салати, він відмінно поєднується з морепродуктами, використовують для приготування десертів – конфітюру, джему, варення. М’якоть плодів кладуть всередину кондитерських виробів для випічки.

У медицині фрукт рекомендують вживати для підвищення імунітету, при авітамінозі. Він має антиоксидантні властивості, допомагає виводити з організму солі і токсини.

Висновок

Гібрид мандарина і грейпфрута краще вживати в свіжому вигляді. Люди призвичаїлися використовувати фрукти для приготування варення, джемів і конфітюрів. Плоди рекомендовано вживати в їжу літнім людям і тим, хто веде сидячий спосіб життя.