Прибирання пізньої капусти на зберігання: терміни, в підмосков’ї, на уралі, в сибіру

91

Поряд з ранньою капустою, добре підходить для літніх салатів, садівники культивують і пізньостиглу, придатну для тривалого зберігання. Однак навіть якщо опис сорту обіцяє хорошу лежкість, це властивість багато в чому залежить від якості догляду та інших нюансів. Наприклад, потрібно знати, коли і як прибирати пізню капусту з грядки, вміти візуально визначати ступінь зрілості качанів.

Боїться капуста заморозків

Холодостійкість багато в чому залежить від характеристик конкретного сорту або гібрида. Садівник може підвищити її загартовуванням розсади, але несуттєво. Однак пізні різновиди вирощуються з розрахунком на тривале зберігання. А лежкість буде хорошою тільки при відносно нетривалому впливі негативних температур.

Пізня капуста відрізняється кращою холодостійкістю, ніж рання і середньостигла

Деякі спеціально залишають пізні сорти на грядці, щоб їх злегка «прихопили» перші заморозки, стверджуючи, що це позитивно впливає на смакові якості – листя стає соковитіше і солодше. Також пізню капусту,» підморожену » перед збиранням при температурі-3-4 °с вважають ідеально відповідною для квашення.

Важливо! до прибирання «підмороженої» пізньої капусти не можна приступати відразу: потрібно дати їй трохи відтанути. Попадання на неї прямих сонячних променів в цей час небажано.

«чекати до останнього » можна, тільки якщо осінь видається сухий

Коли урожай залишається на грядці під снігом надовго або до його збирання приступають при температурі нижче -6 °с, зовнішні покривні листя замерзають. Коли качани заносять в приміщення для зберігання, вони відтають. Підвищена вологість створює сприятливі умови для розвитку патогенної мікрофлори, в першу чергу, гнилі. Зберегти урожай після збирання надовго неможливо.

важливо! уже після збирання качани пізньої капусти з обрізаними стеблами не можна піддавати впливу негативних температур. Відкриті тканини зрізу набагато чутливіші до холоду, навіть перебування на морозі протягом декількох хвилин спровокує швидкий розвиток гнилі.

Правила збору

Від дотримання правил збирання пізньої капусти безпосередньо залежить її лежкість. Кожен качан акуратно обкопують вилами або лопатою, разом з корінням витягують з грунту і обережно струшують залишки землі. Якщо субстрат дуже м’який і пухкий, їх можна «викрутити» вручну.

Відразу після збирання пізньої капусти її сортують. У «некондицію» відправляють дрібні, деформовані, тріснуті, зі слідами пошкодження комахами і грибками екземпляри. Але викидати їх необов’язково, більшість з них цілком придатні в їжу або для переробки.

Найголовніше в процесі прибирання-уникнути механічних пошкоджень (ударів, тріщин, вм’ятин), навіть незначних

Незалежно від обраного способу, відразу після збирання відправляти пізню капусту на зберігання не можна. Її хоча б кілька годин просушують на відкритому повітрі або в приміщенні, забезпечивши хорошу вентиляцію і захист від попадання прямих сонячних променів. Попередньо прибирають все покривні листя крім 2-3, найбільш близьких до качана.

Пізня капуста, вирощена в грунті, перенасиченої азотом, навіть при дотриманні всіх правил її збирання не підходить для тривалого зберігання. Цей макроелемент «розпушує» листя, знижуючи відсоток вмісту в них сухих речовин, що підвищує ризик розвитку гнилі.

Збільшенню лежкості сприяє фосфор і калій

Важливо! приблизно за 10-12 днів до збирання врожаю пізньої капусти полив припиняють. При надлишку вологи в грунті вона частіше тріскається.

Ознаки дозрівання капусти

До збирання пізньої капусти приступають, тільки давши їй повністю дозріти. Лежкість нестиглих качанів істотно нижче. Визначити» кондицію » можна самостійно, орієнтуючись не тільки на вказаний в описі сорту або гібрида термін дозрівання пізньої капусти і приблизні розміри, але і на інші критерії:

  1. щільність і пружність качана, легке похрускування при натисканні. Недозріла пізня капуста досить м’яка, легко подається, майже мнеться під долонею. Також неприродна м’якість може свідчити про гниття зсередини.
  2. майже білий, з зовсім легким зеленуватим подтоном колір зовнішніх листя. У певних сортів з’являється ще й сизий або синювато-ліловий відлив, глянсовий блиск.
  3. жовтіють, засихають і відмирають нижнє листя. Процес на грядці повинен йти масово. Якщо він зачіпає тільки один або кілька качанів, це може свідчити про поразку патогенною мікрофлорою або шкідниками.
  4. явно зупинився процес «набору маси». Якщо качан ще збільшується в розмірах, дозрівання не завершено, прибирати пізню капусту з грядки рано.

Коли качан тільки зав’язується, у нього листя світло-зелені, у міру дозрівання вони поступово бліднуть

Важливо! якщо з прибиранням пізньої капусти поквапитися, місце зрізу стебла швидко загниває, листя, починаючи з зовнішніх, розм’якшуються і жовтіють, на смак вона відчутно гірчить. При зволіканні качани в більшості випадків тріскаються, іноді навіть з’являються»паростки».

Коли збирати пізню капусту восени

Для збирання пізньої капусти вибирають сухий, відносно теплий день. Занадто рано, коли ще не висохла роса, приступати до процедури не рекомендується. На мокрих качанах практично неминуче розвивається цвіль і гниль, на хорошу лежкість можна не розраховувати.

За місячним календарем 2021 року

Деякі садівники збирають пізню капусту, орієнтуючись на рекомендації місячного календаря. Враховуються не тільки фази місяця, а й інші нюанси; виходячи з них, визначаються найбільш сприятливі дні.

Прибирання пізньої капусти в 2021 році рекомендується проводити:

  • 3-8, 13-16, 24-28.09;
  • 3-8, 13-16, 24-28.10;
  • 1-9, 18-21, 25-30.11

Однак не варто слідувати рекомендаціям місячного календаря сліпо, приступаючи до збирання пізньої капусти, якщо стоїть явно невідповідна для цього погода (наприклад, йде сильний дощ). Надмірно тягнути, чекаючи сприятливого дня, коли на вулиці вже явно похолодало, теж не можна.

Згідно з місячним календарем, до збирання врожаю необхідно приступати, коли процеси росту гальмуються-це відбувається у фазі спадної місяця

Важливо! згідно з місячним календарем, негативно на лежкості врожаю пізньої капусти позначається її прибирання в дні, коли місяць знаходиться в знаках зодіаку, що відносяться до стихії води. У 2021 році це 1-3, 16-18.09; 1-3, 15-17.10 і 14-16.11.

В сибіру і на уралі

Через великий термін вегетації-пізня капуста дозріває за 120-150 днів – вона далеко не завжди в цих регіонах встигає повністю сформуватися. А при збиранні нестиглих качанів розраховувати на хорошу лежкість не доводиться.

У цих регіонах негативні температури нерідко встановлюються вже до середини осені. Тому з прибиранням пізньої капусти необхідно закінчити в останній декаді вересня або на самому початку жовтня.

У західному сибіру і на уралі вирощування пізніх сортів і гібридів – великий ризик, тут частіше культивують ранні і середньостиглі сорти

В підмосков’ї і середній смузі

Підмосков’ї і середня смуга росії відрізняються певною нестабільністю клімату. Тут осінь може бути як тривало-теплою, так і короткою, холодною. Тому орієнтуватися потрібно на довгостроковий прогноз погоди. У вдалі роки з прибиранням пізньої капусти можна протягнути до останніх чисел жовтня або навіть початку листопада. У «несприятливі» необхідно закінчити до кінця вересня.

В ленінградській області

Осінь в ленінградській області і північно-західному регіоні найчастіше видається прохолодною і дощовою, але стійких морозів доводиться чекати довго. Тому до збирання пізньої капусти приступають в першій половині жовтня.

Як зрізати капусту

Деякі садівники вважають за краще після збирання пізньої капусти взагалі не зрізати коріння і стебло, закладаючи її на зберігання в «необробленому» вигляді. Такий спосіб має право на існування, так як його застосування на практиці демонструє дуже непогані результати.

Якщо після збирання пізньої капусти корінь і частина стебла все ж зрізають або обрубують (наприклад, для більшої компактності), роблять це гостро заточеним і добре продезінфікованим ножем або сокирою. В ідеалі після кожного качана лезо потрібно обробляти будь-яким протигрибковим препаратом або»антисептиком». Це мінімізує ризик поширення патогенної мікрофлори.

Зрізати стебло повністю після збирання пізньої капусти не можна-залишають качан довжиною 4-5 см і 2-3 покривних листа. Останні захищають качан від механічних пошкоджень і перешкоджають швидкій втраті вологи.

Зріз стебла,Якщо його не обробити-готові «ворота» для інфекцій

Важливо! зрізи на качанах пізньої капусти перед закладкою на зберігання дезінфікують, пересипаючи подрібненим в порошок крейдою або активованим вугіллям. Попередньо можна промити їх блідо-рожевим розчином перманганату калію.

Висновок

Прибирати пізню капусту з грядки потрібно вчасно і дотримуючись нескладних правил, в іншому випадку її лежкість, транспортабельність, смакові якості і користь сильно страждають. Багато садівники, визначаючись з термінами, керуються місячним календарем, але набагато важливіше враховувати погоду на вулиці, кліматичні особливості конкретного регіону і ступінь зрілості качанів.