Корисні властивості калини червоної + рецепти

3

Калину називали колись весільним деревом. Її суцвіття замінювали у вінках російських наречених флердоранж, а рушник, який вони перед весіллям дарували нареченим, було розшито калиновим листям і ягодами.

Але любили калину не тільки за красу – її з успіхом використовували в господарстві. З молодих гілок плели кошики, з твердої деревини майстрували дрібні вироби і навіть шевські цвяхи. На щастя, невибаглива і незвичайно декоративна рослина можна було зустріти буквально всюди: і на узліссі, і по берегах річок, і «в полі біля струмка». А варто було посадити його в саду і приділити йому трохи уваги, як воно відповідало пишним цвітінням і підносило красиві цінні плоди.

Чим корисна калина

Рід калина (viburnum) відноситься до сімейства жимолостних. У природі налічується близько 200 видів, в культуру введено близько 60. Це чагарники і невеликі дерева, частина з яких – вічнозелені рослини. Вони дуже різноманітні за зовнішнім виглядом, формою листя, квіток і плодів.

Ягоди у більшості видів калини фарбуються вже в серпні, восени вони контрастно виглядають на тлі густої крони, а взимку прикрашають покриті снігом кущі. До речі, калина не завжди червона, у деяких видів плоди жовті, рожево-помаранчеві або чорні, з сизим або блакитним нальотом.

ягоди калини-джерело корисних речовин. її сік або свіжі ягоди, протерті з цукром або медом, використовують при захворюваннях серця, горла, печінки, судин.

висушені плоди калини входять в численні збори, рекомендовані при гіпертонії і атеросклерозі. Настій калини добре допомагає при кашлі, застудах, нападах астми, судинних спазмах, загоює рани, а сік застосовують проти вугрів і прищів.

Але крім прорви корисних властивостей калина має і гастрономічну привабливість. З неї можна готувати киселі, компоти, соки, сиропи, желе, настоянки, приправи до м’ясних страв.

Оптимальні терміни збору калини

Збирати калину можна в міру дозрівання, починаючи з серпня, але знавці народних засобів запевняють, що напій з калини, яку зібрали в лісі вже промороженої, куди корисніше. Крім того, збір калини часто відкладають до перших заморозків, щоб з ягід пішла гіркота. Але оскільки великі і соковиті грона на чагарниках буквально притягують птахів, можливо, і немає сенсу відкладати збір калини на кінець осені. Оптимальний спосіб збору калини-зрізати ягоди разом з плодоніжками, щоб не пошкодити їх ніжну м’якоть. А видалити гіркий присмак з ягід можна, потримавши їх 5 — 6 хвилин в киплячій воді.

Зберігання врожаю калини

зберігати калину можна, зібравши зібрані кисті ягід в пучки і підвісивши їх, наприклад, в сараї або на балконі . Правда, балкон в цьому випадку бажано мати засклений, щоб птахи не подумали, що тут для них огранізували годівницю. Але якщо потрібно заготовити калину для більш тривалого зберігання, має сенс висушити ягоди. Для цього їх спочатку подвяливают на повітрі, розсипавши прямо з плодоніжками тонким шаром поверх газет, розстелених, наприклад, на дачній терасі. Після чого досушують в духовці або сушарці при температурі 40 — 60°c. Після сушіння ягоди слід очистити від плодоніжок, помістити в полотняний або паперовий мішечок в прохолодне сухе місце. Термін зберігання заготовлених таким чином плодів калини практично необмежений.

Рецепти з калиною

Якщо мова йде про свіжій калині, зібраної після заморозків, то найпростіший рецепт її вживання наступний: обдати окропом промерзлі ягоди, розім’яти їх, знову залити окропом, дати настоятися 10 хвилин. Щоб було смачніше, можна додати скибочку лимона і ложечку меду. Правда, після термообробки калина втрачає частину лікувальних властивостей, тому краще вживати свіжий сік.

Желе з калини

Або зробити желе з калини . Сік добре желируется, так як містить багато пектинів. Для желе ягоди треба протерти через друшляк і змішати з цукровим піском в рівних частинах, після чого розкласти по банках і прибрати в холодильник. Отримане желе в таких умовах може зберігатися досить довго. інший варіант приготування желе : ягоди калини (1 кг) перебрати, промити і залити на 5-6 хв.киплячою водою. Відкинути на друшляк, дати воді стекти. Потім помістити ягоди в емальований посуд, залити теплою водою (35-40°с), витримати до тих пір, поки ягоди не стануть м’якими. Після цього протерти ягоди через сито. Отримане ягідне пюре змішати з цукром (1 кг) і варити на помірному вогні до готовності, близько години. Гаряче желе розфасувати в скляні сухі банки місткістю по 0,5 л, закупорити. У такому варіанті желе зберігає менше «живих вітамінів», але зате істотно довше зберігається.

Калиновий сироп

Ще один спосіб «заготовки з калини» — сироп . Для цього буде потрібно 1 кг ягід, цукор — 500 г, і вода — 1 л.калина повинна бути вже стиглої, м’якою, щоб при натисканні на ягоди виділявся сік, і кісточки легко відходили. Для приготування треба промити калину і відокремити її від гілочок. Ягоди протерти через сито. Отриманий макуха залити окропом і процідити. З’єднати з пюре з ягід. Поставити на вогонь, поступово ввести цукор. Кип’ятити на повільному вогні 5 хв. Остудити і розлити по пляшках. І потім додавати в чай за смаком.

Лікер калина червона

Любителі напоїв міцніше чаю можуть приготувати лікер «калина червона» . Для нього буде потрібно: ягоди калини — 200 шт., вишневе листя — 180 шт., цукор — 1 стакан, вода — 1 літр, спирт або горілка (якщо додана горілка, кількість води зменшується наполовину).

Ягоди і листя промити, обсушити, подрібнити. З води і цукру зварити сироп. У нього додати суміш ягід і листя. Проварити все разом 5 хвилин. Процідивши. В отриманий сироп додати спирт або горілку. Добре перемішати.

Пироги з калиною

Ну, і щоб згадати споконвічні традиції, не завадить хоча б раз спробувати приготувати пироги з калиною . Такі пироги-російське національне ласощі: ягоди для начинки змішували з цукром, після чого їх або відразу загортали в тісто, або попередньо випарювали в глиняному горщику в печі. Ми ж пропонуємо більш простий в приготуванні рецепт. Вам знадобиться: тісто дріжджове за вашим улюбленим рецептом або готове — 500 г, ягоди калини — 500 г, цукор — 150 г, сік лимонний — 1-2 ст.л., жовток яєчний сирий — 1.

На фото: пиріжки з калиною

Калину перебрати, добре промити, обсушити. Викласти в миску, скропити лимонним соком, додати цукор і перемішати. З дріжджового тіста зробити кульки, розкачати їх в невеликі коржі, на поверхню кожної покласти 1 ст.л. Начинки. Сформовать пиріжки, защипати. Викласти пиріжки на деко, вистелене папером для випічки, зверху змастити жовтком, розведеним з невеликою кількістю води, і залишити для вистоювання на 10-15 хв. Духовку розігріти до 180-200°с і випікати пиріжки протягом 20-25 хв.