Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

2600

Духова шафа з вентилятором

Багато господинь стикаються з проблемою нерівномірного приготування їжі в духовці: то пиріг наполовину сирої, а наполовину пригорілий, то піца на дні пригоріла. Іноді доводиться і деко перевертати, і саму випічку або її половину виймати, щоб не згоріла остаточно. Таке траплялося й раніше, коли в кожному будинку стояла газова духовка з нижньої пальником. Але з появою такої функції, як примусова конвекція, проблеми невдалої випічки залишилися в минулому!

Зміст:

  • Поняття конвекції
  • Як це працює?
  • Види
  • Переваги такої духовки

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Завдяки правильній циркуляції повітря випічка приготується швидше

Поняття конвекції

  • Конвекція – це процес переносу тепла за допомогою потоків повітря по всьому внутрішньому простору духовки. Вона являє собою складний процес, коли теплі і холодні повітряні потоки змінюються місцями, поступово змішуючись між собою і створюючи вихор гарячого повітря. В результаті температура всередині духовки стає однаковою по всьому об’єму закритого простору, а охолодження гарячого повітря дозволяє продукту прогріватися рівномірно з усіх боків.

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Готуйте свої улюблені страви з задоволенням

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Велика частина духових шаф оснащена вентилятором на задній стінці

Раніше, коли в газових духовках не було режиму конвекції, деко спочатку ставили на нижній рівень, а потім піднімали як можна вище, щоб їжа не пригоріла, або ж підкладали цеглини. Але так як конвекція зазвичай відбувається природним чином і повітря циркулює настільки повільно, що це не дає ніякого результату, то до того моменту, поки вся температура всередині духовки не досягне однакових показників, пройде досить багато часу і частина випічки вже пригорить, а частина ще буде залишатися сирої.

Цікаво! Щоб збільшити швидкість змішування холодного і теплого повітря, наші мами і бабусі ставили ємність з водою на дно духовки.

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Вентилятор на задній стінці духовки

Але в наш час досить мати духовку з режимом примусової конвекції, і ми отримаємо рівномірно приготовані зі всіх сторін страви, які не будуть мокрими або занадто пересушеними. Мало того, при конвекційному режимі допускається одночасне приготування в одній духовці відразу декількох листів, тобто можна готувати відразу кілька страв. Це мрія кожної господині!

Як це працює?

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Розподіл потоків повітря в духовій шафі

Всередині газових і електричних духовок, мають функцію конвекції, на задній стінці є вентилятор, який при включенні режиму переганяє і перемішує теплі й холодні шари повітря. Коли всередині духовки досягнута певна температура повітря, вентилятор автоматично вимикається. А коли температура падає і змішування потоків повітря відбувається нерівномірно, вентилятор включається знову.

Важливо! Саме таке регулювання температурного режиму забезпечує збереження однакової температури по всьому внутрішньому об’єму духовки і однакову приготування страви.

Види конвекції

У продажу існують безліч видів духових шаф з режимом конвекції. Але в залежності від наявності додаткового функціоналу прийнято розрізняти такі види конвекції, як:

Режими
Опис
Звичайний режим конвекції призначений для нагріву тарілок перед подачею страв, відстоювання тіста перед випіканням, сушіння ягід, фруктів і зелені, а також для запікання продуктів з мінімальною просмажуванням, які підходять для дієтичного харчування;
Конвектор + нижній нагрів на такому режимі випікаються піца, хліб і пироги;
Конвектор + нижній нагрів + гриль максимально потужний, швидкий режим, який зазвичай застосовують для приготування заморожених продуктів і напівфабрикатів;
Турбогриль включається одночасно і конвектор, і верхній нагрівач, і гриль, що сприяє рівномірному приготування цілих шматків м’яса з утворенням рум’яної скоринки.


1
5
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Цікаво! Існують моделі духовок, в яких навколо вентилятора конвектора встановлений ще один нагрівальний контур. Це дозволяє підвищити ефективність і ще більше збільшити продуктивність роботи духовки.

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Компактний електричний духовий шафа з грилем і вентилятором

Існують моделі, в яких встановлені відразу два конвектора, розташовані один над іншим, що дозволяє максимально ефективно розподіляти повітря по закритого простору духовки і домогтися більшої ефективності її роботи.


Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Вбудована духова шафа

Переваги духовки з конвекцією

Щоб зрозуміти, що таке конвекція і навіщо вона потрібна, достатньо ознайомитися з переліком можливостей, які з’являться після інсталяції такої техніки. До них відносяться:

  • швидкий нагрів духовки;
  • збільшення кількості страв, які можна готувати, і швидкості їх приготування. Духовка з конвекцією допоможе швидко запекти великий шматок м’яса, цілу рибу, зробити повітряну меренгу, висушити зелень, овочі і фрукти;


1
5
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією
Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

  • можливість розморожувати продукти без втрати їх корисних елементів;
  • використання всього обсягу духовий камери і приготування різних страв одночасно;
  • розширення діапазону страв, які можна приготувати в духовці;
  • часткова відмова від використання варильної поверхні.

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Власна випічка завжди краще покупної

Деякі сучасні моделі духовок оснащені функцією вологого конвекції. Вона може стати справжньою знахідкою для любителів правильного харчування. Вентилятор такої техніки забезпечує циркуляцію не тільки повітря, але і водяної пари, що виробляється генератором пара, вбудованим в конвектор.

На замітку! Ця функція корисна не тільки для приготування страв в режимі пароварки, але і в тому випадку, якщо ви побоюєтеся, що м’ясо або випічка можуть вийти пересушеними. До того ж в режимі вологою конвекції можна розігрівати блюда, стерилізувати банки і пляшки для дитячого харчування.

Конвекція в духовці: що це таке, види та переваги духових шаф з конвекцією

Завдяки циркуляції потоків повітря курка ідеально прожарюється з усіх сторін

Важливо! Одним з плюсів застосування режиму конвекції є скорочення кількості використаного для приготування страв масла і солі.

Але основним недоліком духових шаф з режимом конвекції є те, що їхні внутрішні стінки швидко забруднюються. Тому при покупці такої духовки важливо, щоб вона мала ще й режим самоочищення.


///