Капуста в харчовій плівці в погребі на зиму

113

Зберігання капусти в харчовій плівці-один з ефективних способів. У нього чимало плюсів, але є і негативні сторони. Важливо правильно упаковувати сировину перед прибиранням в льох або підвал, грамотно його готувати, забезпечувати певну температуру і вологість в місці зберігання.

Чи можна зберігати в харчовій плівці

Зберігати капусту в харчовій плівці в підвалі або погребі можна. Щоб урожай пролежав довго, важливо правильно його підготувати і створити певні умови в приміщенні.

Для тривалого збереження не використовують культуру з ранніми термінами дозрівання. Підходять тільки середньопізні та пізні сорти. Серед них особливо хорошою лежкістю відрізняються:

  • колобок;
  • марафон;
  • бартоло;
  • амагер;
  • кам’яна голова;
  • зимівля;
  • леннокс;
  • валентина;
  • атрія;
  • монарх;
  • московська пізня (зимова);
  • харрікейн.

Зауваження! щоб зберегти капусту в харчовій плівці на зиму якомога довше, збирання врожаю проводять до заморозків.

Для максимально довгого зберігання урожай важливо збирати своєчасно-рання зрізка чревата в’яненням, а пізня — розтріскуванням

Плюси і мінуси

Все більше городників вважають за краще зберігати капусту на зиму в харчовій плівці. У такого способу чимало плюсів:

  • простота методу;
  • додатковий захист від механічних пошкоджень, сторонніх запахів;
  • збереження вологи в овочі – це важливо для смакових якостей, пружності;
  • доступність пакувального матеріалу.

Є у такого методу і мінуси:

  • витрати на пакувальний матеріал;
  • можливе утворення конденсату і псування продукту;
  • необхідність певної підготовки до зберігання;
  • потрібно періодичний огляд врожаю.

Зберігають в плівковій упаковці тільки цільні овочі. Якщо вони розрізані, то їх можна упакувати також, але лежкість не довше двох тижнів.

Як зберігати капусту в харчовій плівці взимку в погребі

Капуста в харчовій плівці зберігається місяцями, якщо правильно її підготувати і упакувати. Необхідно також забезпечити певні умови в приміщенні:

  • оптимальна температура від 0 до + 4 °c;
  • рекомендована вологість повітря 85-95%.

Якщо в приміщенні буде мінусова температура, вилки можуть підмерзнути, що спровокує гниття. Коли в погребі або підвалі занадто тепло, це ідеальні умови для розвитку патогенів.

Зауваження! важливо не тільки підтримання певної температури, але і виключення її перепадів. Вони значно знижують термін зберігання.

Підготовка до зберігання

Для зберігання в плівковій упаковці підходить не кожен овоч. Відбирають тільки цільні екземпляри без механічних пошкоджень, ознак хвороб і ураження шкідниками. Потім їх готують так:

  1. зрізати ніжку максимально близько до основи.
  2. зняти верхні листки.
  3. промити під проточною прохолодною водою.
  4. витерти і обсушити в прохолодному місці протягом декількох днів, 1-2 рази перевернувши.

Для плівкового обгортання відбирають щільні вилки, пухкі екземпляри краще зберігати іншими способами або залишити на їжу

Як правильно упакувати

Для зберігання овочів найкраще використовувати саме харчову плівку. Оптимальна ширина матеріалу 35-40 см, орієнтувати її слід на розмір качанів.

Овочі обертають в 2-4 шари. Упаковують їх щільно, пригладжуючи матеріал, щоб не залишалося повітряних прошарків.

Важливий момент – не допускати перепаду температур. Урожай запаковують в тих же умовах, який він просушують кілька днів. В іншому випадку з’явиться конденсат. Якщо в погребі холодніше, то краще спочатку залишити запаковані овочі в неопалюваному приміщенні. Коли температура в ньому стане такою ж, урожай можна прибрати на довге зберігання в постійне місце.

Зауваження! урожай в плівковій обгортці треба періодично оглядати. При появі конденсату овочі перепаковують, прибравши верхні листки і обсушити.

Висновок

Зберігання капусти в харчовій плівці – простий, доступний і ефективний спосіб. Запакований так урожай можна тримати на полицях або в ящиках. Важливо правильно загорнути качани, забезпечити оптимальну температуру і вологість в погребі або підвалі.

Наталія кассіна, м дзержинськ

Завжди частина капусти упаковують в харчову плівку – вона залишається соковитою і хрусткою. Використовую її для салатів, мариную.

Ольга попова, м кіров

Капусту так зберігаю вже не перший рік. Перший раз підгнила, але сама винна – не підсушила і відразу з тепла в холод перенесла. Тепер роблю все за правилами, до середини весни відмінно все зберігається.

Марина демидова, м красногорськ

Року 2 тому почала зберігати капусту в плівці. Доводиться регулярно оглядати, а іноді і заново упаковувати, прибираючи конденсат. Всі ці складнощі перекриває збереження соковитості-часто роблю капустяні салати, для мене це важливо.