Висушити хрін в домашніх умовах можна як на свіжому повітрі під навісом, так і в духовці або спеціальній сушарці. Коренеплоди відбирають, очищають і нарізають дрібними шматочками. Після сушіння їх зберігають при кімнатній температурі в сухому місці протягом 1,5-2 років.
Зміст
Чи можна сушити корінь хрону
Сушку хрону можна здійснити в домашніх умовах, оскільки для цього не потрібне спеціальне обладнання. Є кілька способів:
- викласти коренеплоди на відкритому повітрі;
- використовувати духовку;
- обробити в сушарці.
Сушку здійснюють при невеликій температурі в діапазоні 45-60 градусів. Якщо використовувати побутову техніку, знадобиться всього 5-6 годин. На свіжому повітрі процес йде довше і займає тиждень. Після сушіння хрін зберігає всі корисні речовини. Тому його можна використовувати як в кулінарії, так і в народній медицині.
Вибір і підготовка кореня
Перед тим як почати сушити хрін, його потрібно правильно підготувати. Для збору підійдуть молоді кореневища рослин у віці 2-3 років. Збирати їх можна влітку, але краще у вересні, коли коренеплоди мають максимально гострий смак і насичений аромат. Іноді сушці піддають і листя. В такому випадку їх збирають ще до формування квітконосів, тобто в першій половині літа.
Перед викопуванням коренів потрібно відступити від центру 10 см і підчепити рослина лопатою або вилам. Потім кореневище акуратно витягають і обтрушують від грунту. Відрізають листя-їх можна висушити окремо, а також використовувати для солінь і маринування.
При виборі коренів важливо стежити за тим, щоб вони були:
- цілими, без пошкоджень;
- свіжими;
- повністю пружними;
- без гнилі;
- без потемнілих ділянок.
Для сушіння беруть молоді корені хрону у віці 2-3 років
Особливу увагу приділяють підготовці кореневищ для сушіння. Діяти рекомендують так:
- ретельно промити під проточною водою.
- дати полежати в холодній рідині від декількох годин до декількох днів.
- очистити гострим ножем, економкою або металевою мочалкою, щіткою.
- ще раз промити і дати трохи полежати, після чого приступити до сушіння.
Як сушити коріння хрону в домашніх умовах
Висушування хрону можна провести різними способами. Один з поширених варіантів — просто залишити полежати на кілька днів на відкритому повітрі. Також можна використовувати побутові прилади – духовку і електросушарку. Покрокові інструкції до кожного способу описані нижче.
На повітрі
Це найтриваліший спосіб сушіння, але зате він найбезпечніший і простий, оскільки не передбачає використання спеціального обладнання і температурної обробки. Сушку проводять під навісом в суху і теплу погоду. Послідовність дій така:
- застелити поверхню чистою тканиною, папером. Можна встановити піддони і також накрити їх матерією.
- попередньо промиті кореневища нарізають тонкою соломкою, брусочками. Їх можна натерти на тертці, але тоді в повітря потрапить багато їдких речовин.
- розкладають по поверхні рівномірно, в один шар.
- чекають від 5 до 8 днів до повного висихання. Якщо хрін порізаний дрібно, а погода хороша, сушка займе всього 3-4 дні.
У духовці
В домашніх умовах висушити корінь хрону можна в духовці, в якій слід встановити невелику температуру в діапазоні 50-70 градусів. Інструкція така:
- підготувати коріння хрону. Натерти або нарізати дрібною соломкою зі стороною 1,5 см.
- попередньо включити духовку для сушіння, налаштувавши температуру 60 градусів.
- викласти пергамент на деко.
- розкласти в один шар підготовлений хрін.
- двері не закривати-залишити зазор 5-7 см.
- сушити 1,5 години, потім вимкнути духовку і дати їй повністю охолонути.
- розгорнути деко на 180 градусів.
- знову включити на температуру 60-65 градусів і влаштувати сушку протягом 1,5 годин (при відкритих дверцятах).
Під час сушіння дверцята залишають прочиненими
Важливо! якщо хрін порізаний дрібно, час другого циклу сушіння може бути скорочено до 40-60 хвилин. Рекомендують періодично контролювати стан шматочків, щоб не перетримати їх.
Сушка хрону в електросушарці
Сушку хрону в домашніх умовах можна здійснити і за допомогою дегідратора або електросушарки. Діяти слід так:
- підготувати хрін для сушіння, очистивши і нарізавши невеликими шматочками або подрібнивши на тертці.
- включити пристрій в режим «овочі» або «зелень» або налаштувати температуру вручну в діапазоні 45-55 градусів.
- покласти коренеплоди в один шар на піддон і провести сушку протягом 2-2,5 годин.
- один раз в середині процесу решітки слід поміняти місцями.
- після цього вимкнути сушарку і повністю остудити її.
Перевірка готовності
Перевіряють готовність тільки після повного припинення сушіння, коли коренеплоди охолонуть і стануть кімнатної температури. Їх ретельно оглядають-колір продукту не повинен сильно помінятися в порівнянні з натуральним.
Також потрібно провести простий тест: взяти поздовжній шматочок і зігнути його навпіл. Якщо добре гнеться, значить, волога ще залишилася, потрібно підсушити ще 30-40 хвилин. Якщо ж ламається з характерним звуком, значить, інші шматочки вже готові. Ще один варіант-спробувати натерти хрін на тертці. Якщо він добре кришиться і не дає ніякої вологи, значить, сушка пройшла нормально.
Терміни та умови зберігання
Після сушіння хріну дають полежати до повного охолодження і укладають в герметичні ємності, наприклад, скляні банки з щільними кришками. Стерилізувати їх не потрібно-досить добре промити і ретельно висушити (для прискорення процесу можна в духовці).
Після сушіння хрін зберігають протягом 1,5-2 років. Місце повинно бути сухим і затемненим, без доступу прямого сонячного світла. Можна тримати при кімнатній температурі. Ставити в холодильник або в льох небажано, оскільки там може бути висока вологість.
Важливо! при тривалому зберіганні після сушіння хрін поступово втрачає гостроту. Але зате він зберігає свій смак і практично всі корисні речовини.
Застосування сушеного хрону
Сушка хрону на зиму – процес нескладний. Завдяки цій процедурі можна зберегти не тільки смак і аромат, але і значну частину корисних речовин, в тому числі вітамінів.
Супи з сушеним хріном мають особливий смак і аромат
У кулінарії
Як свіжий, так і сушений коренеплід використовують в різних стравах, наприклад:
- суп;
- соус до риби, м’яса;
- заливне;
- соління, маринування;
- каша;
- напої.
Коренеплоди після сушіння можна застосувати для приготування хріновухи – міцного алкогольного напою з гострим смаком і характерним ароматом. Знадобляться такі продукти:
- корінь сушений — 100 г;
- рідкий мед, можна липовий – 4 ч. Л.;
- горілка-1 л (можна замінити самогоном);
- свіжовичавлений сік лимона-2 ст. Л.
Послідовність дій така:
- покласти сушений хрін в банку і додати мед.
- отримати лимонний сік і додати його туди ж.
- влити невеликий обсяг горілки і ретельно перемішати.
- після того як мед повністю розчиниться, долити решту об’єму і знову перемішати.
- настояти в темряві протягом 7-10 днів.
- процідити через сито, щоб рідина стала повністю прозорою.
- перелити в іншу пляшку і дати постояти в темряві ще 2-3 дні.
Хрін після сушіння можна використовувати і для приготування супів, наприклад, пісного з буряком. Для цього беруть такі продукти:
- цибуля-1 шт.;
- селера стебло-3 шт.;
- часник-2 зубки;
- буряк-3-4 шт.;
- сік лимонний-3 ст. Л.;
- сметана-1,5 банки (100 г);
- хрін після сушіння (порошок) – 60 г;
- олія соняшникова – 3 ст. Л.;
- цукор – 1 ст. Л.;
- сіль – 1 ч. Л.;
- перець чорний – порошок) – щіпка;
- коріандр-2 ч. Л.
Щоб приготувати суп, діяти потрібно так:
- змішати хрін після сушки і сметану.
- накрити плівкою, дати постояти в холодильнику.
- обсмажити на олії нарізану цибулю і селеру.
- подрібнити часник і додати до овочів, посмажити ще 5 хвилин.
- порізати дрібними кубиками буряк і налити 2 л води.
- довести до кипіння. Після цього варити на слабкому вогні протягом години до розм’якшення буряка.
- додати сіль, спеції.
У народній медицині
Хрін давно застосовують для лікування різних захворювань, оскільки він відомий своїми лікувальними властивостями. Вживання кореневищ рослини сприяє:
- зміцненнюПотенції;
- посиленню кровотоку;
- попередженню раку;
- відновленню імунітету.
Хрін-протизапальний засіб, який здатний знищити патогенні бактерії. Рослина ефективно при лікуванні саден, ударів і інших пошкоджень шкіри. Володіє зігріваючими властивостями, тому його використовують при ревматизмі, ішіасі, невралгії.
З сушеного хрону готують настоянки і відвари
Для лікування можна використовувати як свіжі коренеплоди, так і оброблені (після сушіння). З них готують водний або спиртовий настій. У першому випадку діють так:
- беруть 2 ст. Л. Сировини.
- наливають 500 мл окропу.
- настоюють протягом доби під кришкою.
- приймають по 1 ст.л. Тричі на день до їди.
- курс лікування становить один тиждень.
Також можна приготувати пивну настоянку:
- взяти 100 г сушених коренів.
- залити 500 мл пива будь-якого виду.
- настояти тиждень в темному місці.
- приймати по 1-2 ст. Л. Перед їжею. Це засіб використовують для лікування цукрового діабету.
Важливо! перед застосуванням хрону необхідно отримати консультацію лікаря. У ряді випадків він протипоказаний (хвороби травної системи, нирок, дитячий вік, індивідуальна непереносимість).
Висновок
Висушити хрін в домашніх умовах досить просто. Поряд із заморожуванням цей спосіб дозволяє зберегти по максимуму як смак і аромат, так і корисні речовини. Найпростіше заздалегідь подрібнити коренеплоди, щоб сушка йшла швидше. Використовувати порошок можна як приправу або інгредієнт до різних страв.